Academisch Ziekenhuis Rotterdam begint met alternatieve behandeling kanker

Tumoren pijnloos 'koken' met geluidsgolven

ROTTERDAM - Het Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR) introduceert deze zomer een nieuwe behandelmethode tegen kanker. Met gerichte geluidsgolven worden de tumoren 'gekookt' en uitgeschakeld. De methode is vrijwel pijnloos en waarschijnlijk heel trefzeker, heeft het ziekenhuis bekend gemaakt.
Het idee om tumoren te verhitten, bestaat al langer. Artsen doen dit door naalden in tumoren te steken en hitte toe te voeren. Voor de nieuwe behandeling hoeven de patiŽnten niet meer te worden geprikt. Met mri-apparatuur, waarbij gebruik wordt gemaakt van magnetische velden, wordt de tumor in beeld gebracht. Vervolgens wordt het gezwel met gerichte geluidsgolven stap voor stap als een ei gekookt. De artsen kunnen op het mri-beeld zien hoe de tumor wordt aangepakt. Desgewenst kunnen ze de verhitting opvoeren, of juist afzwakken.
Door de nauwkeurige werkwijze kan het gezonde weefsel rond de tumor gespaard blijven. Opmerkelijk is dat de tumor tot 70 graden kan worden verhit, terwijl het omliggende gezonde weefsel, dat soms slechts op een millimeter afstand ligt, op de normale lichaamstemperatuur blijft. Wanneer het schadelijke weefsel onklaar is gemaakt, voert het lichaam de restanten zelf af. Dat kan zes weken tot zes maanden duren. Omdat de methode nog experimenteel is, moet de patient na de behandeling wel worden geopereerd om te zien of de tumor echt is verdwenen. Maar zodra er aanwijzingen zijn dat de techniek goed werkt, kan deze controle-operatie worden overgeslagen.
Het AZR zal de therapie als eerste toepassen bij vrouwen met borstkanker en met goedaardige gezwellen van de baarmoeder, zogenaamde vleesbomen. De techniek, die oorspronkelijk afkomstig is uit de defensie-industrie, leent zich echter ook voor leverkanker en tumoren in het hoofd en in de hals. De eerste patienten worden in mei of juni behandeld.
Drie ziekenhuizen in Europa zijn onlangs met de methode begonnen: het AZR en ziekenhuizen in Londen en Berlijn. In de Verenigde Staten, ItaliŽ en Engeland zijn al kleine experimenten uitgevoerd met de techniek, die voluit magnetic resonance guided focussed ultrasound-therapie heet. De resultaten waren daar erg hoopgevend. De 'gekookte' tumoren bleken geen levende kankercellen meer te bevatten.
De nieuwe methode wordt vooral geroemd om de patiŽntvriendelijkheid. De bijwerkingen blijven waarschijnlijk beperkt tot een iets geÔrriteerde huid en een wat vervelend gevoel op de behandelde plek. Deze klachten verdwijnen direct na de behandeling.

Eindhovens Dagblad - 6 april 2002

Terug naar kankertherapie

Terug naar hoofdpagina