Home   Lijst Zoeklicht artikelen


2023 - nr. 08

De toestand in het Midden-Oosten

Israëls export van geavanceerde wapens neemt een hoge vlucht

Operatie Schild en Pijl
De Palestijn Khader Adnan was lid van de terroristische organisatie PIJ (Palestijnse Islamitische Jihad). Hij was gedetineerd in een Israëlische gevangenis en overleed daar na een hongerstaking van 87 dagen. Als reactie daarop lanceerde de PIJ vanaf de Gazastrook raketten richting Israël.
Een week later startte het Israëlische leger (de IDF) de Operatie Schild en Pijl. Drie hoge commandanten van de PIJ, die verantwoordelijk waren voor de luchtaanvallen van de terroristische groepering, werden in Gaza gedood. Later werden er nog drie leiders geliquideerd. De boodschap was een waarschuwing voor de PIJ en andere terroristische organisaties: als Israël wordt aangevallen, weten we de verantwoordelijke leiding te vinden en te treffen.
Daarop vuurde de PIJ bijna 1500 raketten en mortieren op Israël af, waarvan 20 % viel op Gaza zelf of in zee. Israëls afweergeschut onderschepte met Iron Dome en David’s Sling bijna 96 % van de inkomende raketten. In Israël waren er 2 dodelijke slachtoffers te betreuren, in Gaza 33. Daarnaast heeft Israël in Gaza ruim 400 commandocentra, raketlanceerinstallaties en andere militaire installaties van de PIJ getroffen.
Egypte heeft bemiddeld om een wapenstilstand tot stand te brengen. Dat was niet eenvoudig, naar verluid had de PIJ toestemming van Iran nodig om een staakt-het-vuren te bereiken. De PIJ bleef lang eisen dat Israël zou stoppen met het liquideren van zijn leiders, maar dat bleef Israël categorisch afwijzen. Uiteindelijk zwichtte de PIJ en werd deze eis ingetrokken, zodat op 13 mei Egypte kon aankondigen dat beide partijen een staakt-het-vuren waren overeengekomen.

De PIJ groeit in macht
Een nieuwe oorlog met de Palestijnse Islamitische Jihad kan echter ieder moment weer uitbreken. Israël heeft met Iron Dome en David’s Sling weliswaar goede luchtafweer, maar deze is beperkt in aantal, erg duur en onderschept niet alles. Israël verlangt er dan ook naar dat de nieuwe lasergestuurde luchtafweer Iron Beam operationeel zal worden.
Hamas was militair niet betrokken bij deze Gazaoorlog, dat wilde zowel Israël als Hamas niet. Ondanks een overeenkomst tussen Israël en Hamas, dat Hamas aanvallen vanuit Gaza zou verbieden, verbood Hamas die niet, maar steunde de PIJ verbaal, teneinde niet nog meer aanhang te verliezen onder de Palestijnse bevolking. De PIJ is een groeiende machtsfactor in het Midden-Oosten, waar steeds meer rekening mee moet worden gehouden.

Libanon
Een nog groter gevaar voor Israël dan de PIJ in Gaza is de pro-Iraanse terreurmilitie Hezbollah in Libanon. Bij een aanval van Israël op Iran is een militaire reactie van Hezbollah te verwachten. Maar ook zonder een Israëlische aanval op Iran is een aanval van Hezbollah mogelijk.
De terreurorganisatie beschikt inmiddels over een enorm raket­arsenaal van meer dan 140.000 raketten. Dat vormt een grote bedreiging voor Israël, want zoveel onderscheppingsraketten heeft Israël niet en Iron Beam is nog lang niet operationeel. Bij een grote aanval van Hezbollah met deze raketten wordt Israël zo gedwongen om alle raketsilo’s en een groot deel van de infrastructuur in Libanon te vernietigen. Dat is iets wat de Libanese bevolking beangstigend vindt, maar waar ze weinig tegen kan doen; Hezbollah is de machtigste autoriteit in Libanon.
Hezbollah heeft in mei openlijk verklaard bezig te zijn met oefeningen om Noord-Israël binnen te vallen en om vandaar gijzelaars mee te nemen van Israëlische nederzettingen.

Israëls wapenexport bloeit
Vroeger stond Israël bekend als exporteur van sinaasappelen en andere landbouwproducten. Maar tegenwoordig is Israël een steeds grotere leverancier van wapens, zoals drones, onbemande vliegtuigen, raketten en luchtverdedigingssystemen. Vorig jaar bedroeg de wapenexport 12,6 miljard dollar.
Dit jaar zal dat nog meer zijn. De Israëlische regering heeft gezegd dat ze deze zomer waarschijnlijk honderden overbodige tanks van de types Merkava Mark 2 en 3 zullen leveren aan twee landen, waaronder één Europees land. Welke landen dit zijn, werd niet bekend gemaakt. Mogelijk heeft de oorlog tussen Rusland en Oekraïne hier mee te maken.
Een opvallende wapendeal is gesloten met Duitsland. Met de toenemende dreiging van Rusland heeft Europa behoefte aan meer bescherming tegen Russische kernraketten. Daarom hebben onze oosterburen een deal met Israël gesloten om binnen 3 jaar voor 4 miljard aan luchtafweersystemen van het type Arrow 3 te kopen. De Arrow 3 is een onderscheppingsraket, die in staat is om intercontinentale ballistische raketten te vernietigen, ook als die hoog boven de atmosfeer vliegen. Met de Arrow 3 zouden zelfs satellieten, die om de aarde draaien, vernietigd kunnen worden.

Hypersonische raket Iran
Op 6 juni maakte de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) bekend dat het een hypersonische raket heeft ontwikkeld, die een snelheid kan halen van minstens 5 maal de geluidssnelheid in de open lucht. Het bereik van deze raket, Fattah genoemd, is 1400 km, dat is bijna genoeg om de Israëlische stad Tel Aviv te raken. Deze raket is niet alleen supersnel, maar kan ook zigzaggend zijn doel bereiken.
De Israëlische luchtafweersystemen Iron Dome, David’s Sling en Arrow 3 zijn niet in staat om deze raketten uit de lucht te schieten. Het Amerikaanse Patriot-luchtafweersysteem kan dat waarschijnlijk ook niet, hoewel Oekraïne heeft geclaimd daarmee een Russische hypersonische raket van het type KH-47 Kinzjal te hebben onderschept.

Sky Sonic tegen hypersonische raket
Als reactie op de Iraanse onthulling maakte het Israëlische militaire staatsbedrijf Rafael een week later bekend dat het een bijzonder onderscheppingssysteem heeft ontwikkeld, genaamd Sky Sonic. Met dit systeem zouden hypersonische raketten, zoals de Fattah, onderschept kunnen worden. De Sky Sonic werkt met een tweetrapsraket. De eerste trap wordt verticaal gelanceerd tot een geschikte hoogte. Daar splitst de onderschepper zich af en raast dan met snelheden tot 7 maal de geluidssnelheid naar de inkomende hypersonische raket om deze te vernietigen. De onderschepper gebruikt zijn eigen radar en optische sensoren om de naderende hypersonische raket te lokaliseren. Volgens Rafael zal Sky Sonic Israël in staat stellen om hypersonische dreigingen van zowel ballistische raketten als van kruisraketten te onderscheppen.
Wanneer dat allemaal echt operationeel wordt, is nog de vraag. De officiële onthulling heeft 19 juni plaats gevonden op de Paris Air Show. Dat is de grootste luchtshow en tentoonstelling van de lucht- en ruimtevaartindustrie ter wereld. Deze wordt elk oneven jaar op het Franse vliegveld Paris-Le Bourget gehouden. Daar heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant gezegd dat Israëls geavanceerde technologie de beste verdediging is tegen bedreigingen van Iran en zijn andere vijanden.

Vertrouwen op technologie?
Vanuit veel plaatsen kan Iran via zijn proxy’s Israël aanvallen: Gaza, Libanon, Syrië, Irak en Jemen. Dat kan met raketten, drones, onbemande vliegtuigen, cyberaanvallen e.d.
Israël mag dan wel een technologische voorsprong hebben op zijn vijandige buurlanden, maar dat vormt nog geen garantie dat het alle toekomstige oorlogen zal winnen. Hoogmoed komt voor de val. God blijft nodig; zonder Gods wonderen was de Joodse staat al vernietigd. Uit de Bijbel weten we dat Israël het in de eindtijd nog heel moeilijk zal krijgen en dat alleen ingrijpen van God Israël zal redden (Dan zal de HERE uittrekken om tegen die volken te strijden, zoals Hij vroeger streed, ten dage van de krijg - Zacharia 14:3).

Kees Noorlander

© 

Neem een (proef)abonnement

Lijst Zoeklicht artikelen

Home